Kunstlevensloop Mariette Groeneveld  
 
 
                                                                                                    
                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Raku keramiek                                                                         Mixed media
 
 
                          
 
 
 
                                                                                                                                                                                                                                                    
                     Figuratieve keramiek                                          Tuin sculpturen.                                                    Porselein sculptures.
 
 
 
Mariette Groeneveld [1950] volgde de N20 opleiding en verdiepte haar kennis van de keramiek voor het eerst via lessen aan de vrije academie in Arnhem bij Thijlbert Manche. In 1980/1981 kreeg dat een vervolg aan de Kunstacademie in San Miguel de Allende in Mexico. In oktober 1982 was de start van het eerste atelier en galerie in Venray, samen met partner Leo Martens. Onder de naam Rooyart keramiek werd in 1988/1989 in Venray een nieuw atelier en een nieuwe galerie gebouwd, die in 1999 nog eens werd uitgebreid. Vanaf 1988 bij de start van de Kasteeltuinen in Arcen [bij Venlo] realiseerden zij hier een tweede atelier en galerie. In ruim twintig jaar, tot oktober 2008 vond haar keramiek  zijn weg naar vele klanten in binnen- en buitenland. 
Ondertussen kreeg Rooyart Keramiek een derde pijler in Arnhem waar van 1993 tot 1997 een galerie voor eigen werk en dat van anderen werd geëxploiteerd. In de loop van de jaren ontwikkelde Mariettes vormgeving zich van sculpturale vaasvormen naar figuratieve beelden. Gestileerde vrouwenbeelden, speelse fantasiefiguurtjes en komische dierfiguren, vaak kleurrijk uitgevoerd.
In 2008 kwam er een einde aan 20 jaar Kasteeltuinen en 26 jaar Rooyart Keramiek in Venray. Na een pauze/sabbatical van drie jaar en een verblijf in Frankrijk werd in Drenthe in 2011 een nieuwe start gemaakt. Naast
keramische sculpturen verbreedt Mariette haar oeuvre met aquarel/collage schilderijen.